Muay Thai yaklaşık geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır, bir savaş sanatı ve yaşam biçimi olarak öğretilen Muay Thai ilk yarışmalar Siam Kralı Parchao Sua 1697 ile 1709 yıllarında ülke genelinde yarışmalar yapılmaya başladı. 1930 yılında ilk defa 20 ülke bir araya gelerek eldiven takıldı ve kurallar kaideler resmen ilan edildi. Muay Thai 1930 yılından sonra üçbölüme ayrılmıştır. Silahlı savunma sanatı (Muay Boran), yarışma ring sporu (Muay Thai) ve danslı aerobik fitnes (Muay Aerobik) gibi…Muay Thai, günümüzde dünyada popüler olarak en yaygın olan ring sporlarının başında gelmektedir.

Türkiye’de Muay Thai, 
Türkiye’de Muay Thai spor dalımızın ilk çalışmaları;1999’da Hasan YILDIZ, IAMTF (Uluslararası Amatör Muay Thai Federasyonu) ve Tayland Büyükelçiliği ile birlikte görüşmelerde bulunularak Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile Muay Thai sporunu Ülkemizde yasallaşması için girişimler başlatıldı. Bu süre içinde 1999’da İngiltere’nin Manchester kentinde yapılan Avrupa Muay Thai temsilciler toplantısına Hasan YILDIZ katılarak Türkiye’de Muay Thai’nin Türkiye temsilciliği görevine atandı. Ayrıca uluslararası alanda yapılan Muay Thai antrenör ve hakem seminerlerine katıldı. 2001 yılında yine İngiltere’de yapılan Muay Thai antrenörlük kursuna katılarak Türkiye’nin ilk Muay Thai spor dalı antrenörüoldu ve Türkiye’de spor dalının resmileşmesi için bir ekip kuruldu.

2002 Yılında IAMTF Temsilcisi Hasan YILDIZ ile Tayland Büyükelçiliği, Ankara’da ilk Amatör Muay Thai gösteri müsabakaları organize edildi. Aynı yıl içerisinde Mersin’de bulunan Muay Thai Spor Kulüpleri Federasyonunca, Gençlik ve Spor Genel MüdürlüğüSpor Kuruluşları Daire Başkanlığından uluslararası şartları taşıdığından Muay Thai çalışma izni alarak, ilk Türkiye iller arası Muay Thai gösteri müsabakaları organize edildi. Federasyonun kurulması için Hasan YILDIZ, Emekli Jandarma Albay Yaşar ECEL ile dosya hazırlanarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne teslim edildi.

Türkiye Muay Thai Federasyonu mevcut durumu;Muay Thai spor dalımız Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün 31.12.2002 tarihli Merkez Danışma Kararı ile Karate Federasyonu Başkanlığına bağlanmış ve resmi faaliyetlerine başlamıştır. 2003-2005 yılları arasında kısa sürede tüm yurda yayılan ve popülarite kazanan Muay Thai, her yıl tüm kategorilerde ulusal müsabakalarını yaptı. Dönem içerisinde uluslararası alanda ülkemize onlarca madalya kazandırıldı ve başarılı çalışmalar sonucunda;12.09.2006 tarihli ve 281 sayılı Bakanlık Oluru ile kurulan Türkiye Muay Thai Federasyonu, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek-9 uncu maddesi hükmügereğince Başbakanlık Makamının 05.02.2009 tarihli ve 29 sayılı olurları ile idari ve mali yönden özerklik verilmiştir. Bu çerçevede federasyonumuz 09.04.2009 tarihinde ilk genel kurulu yaparak özerk yönetimini teşekkül ettirmiştir.

Türkiye’de 7 coğrafi bölgede 81 ilde 100.000’ne yakın lisanslı olmak üzere 250.000 üzerinde özel spor okulu sporcuları çalışılmakta olan Muay Thai sporu lisanslı 2.150 hakem ile 2.290 lisanslı antrenöre sahiptir.

Türkiye genelinde 1.366 tescilli olmak üzere yüzlerce kulüp ve özel salonlarda çalışılmakta olan Muay Thai sporu hemen hemen her semtte faaliyet imkanı bulmaktadır. Faaliyetler, gerek federasyon ve gerekse il temsilcilikleri ile kulüpler ve derneklerin yıl içindeki faaliyetleri yüzlerce sayıya ulaşmaktadır.

Türkiye Muay Thai Federasyonunun kendine özgü, hiyerarşik bir sistemi bulunmaktadır. Khan derece yönetmeliğince sporculara sınavlarla derece yükseltilmektedir. Bu sistem sporcunun kendinden önce gelen sporcuya kıdemli antrenöre ve hocalarına saygıyı oluşturmaktadır.

Uluslararası düzeyde;10–11 yaş minikler , 12–13 yaş yıldızlar , 14-15 yaş alt gençler, 16-17 yaş üst gençler, 18 –35 yaş büyükler olmak üzere beş (5) kategoride müsabakalar yapılmaktadır. Büyükler ve gençler kategorilerinde uluslararası alanda birçok başarıları elde edilmiş olup, her geçen gün daha artmaktadır. Geçmiş yıllarda Karate Federasyonu altına faaliyet gösteren Muay Thai spor dalı onlarca sporcu madalya getirmiş her yıl bayrağımızı göndere çektirmiştir ve İstiklal Marşımızı tüm dünyaya duyurmuştur. Dönem içerisinde gerçekleştirilen dünya şampiyonalarında en iyi ülkelerin önüne geçmiş, altın madalyalar almıştır.

Uzak doğu sporları içinde yer alan Muay Thai spor dalı belli kurallar dahilinde yapılarak insanların bedensel ve ruhsal gelişimlerini geliştiren, kişisel becerileri arttıran, özgüveni sağlayan, disiplinli ve düzenli olmayı özendiren bir spor dalıdır. Muay Thai spor dalında dünyada askeri oyunlar mücadelesi de yapıldığından ve ayrıca emniyet teşkilatı da ayrıca ilgi gösterdiğinden bazı illerimizde Muay Thai Polis Gücüspor takımları oluşturulmuş, ayrıca yapılacak dünya Muay Thai askeri oyunlarına da katılmak için federasyon-asker-polis arasında işbirliği içinde bulunulmaktadır.

Muay Thai Federasyonunu üyesi olduğu uluslararası birliğin yapısı, (IFMA);1989 yılında tarihinde 20 ülke federasyonu ile kurulan IFMA, günümüze kadar yüzlerce faaliyet gerçekleştirerek 2006 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi altında kurulmuş olan (GAISF) Uluslararası Spor Federasyonları Genel Birliği, IFMA’yı Uluslararsı Muay Thai Federasyonu olarak resmen tanıması ve Olimpiyat komitesi altında faaliyet yapan GAISF’in ve IOC’nin tek üyesi olması sebebi ile IFMA’ya 2007 yılında 102 Ülke federasyonu üyeliğini güncelleştirdi ve tam destek verilen uluslararası federasyon oldu.

Muay Thai şimdi ise IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) tarafından tanınan spor dalıdır. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU), Dünya Oyunları Birliğinin (IWGA) resmi üyesidir. 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına aday spor dalıdır. Ring sporlarının Kralı, dünyada seyircisi, mistik müziği, koreografik dansı ile sanatın, savaşın ve mücadelenin sergilendiği en iyi spor dallarından biridir. (04.05.2018)

About The Author